4. Ay ek gıdaya geçiş için en önemli aydır. Ek gıdaya geçişte temel prensip bebeğimizin sıvı gıdalardan katı gıdalara doğru olan yolculuğunda bebeğimizin yutma reflexinin daha iyi gelişimi sağlamak ve onun ek gıdalara geçişte zorlanmasını önlemektir.

“BEBEKLERİMİZDE ANNE SÜTÜNE DEVAM EDERKEN EK GIDAYA GEÇİŞ;
4. Ay Ek gıdaya geçiş için en önemli aydır…
Ek gıdaya geçişte temel prensip bebeğimizin sıvı gıdalardan katı gıdalara doğru olan yolculuğunda bebeğimizin yutma reflexinin daha iyi gelişimi sağlamak ve onun ek gıdalara geçişte zorlanmasını önlemektir…
Ek Besinlere geçerken nelere dikkat etmeliyiz?Öncelikle aşırı tatlı gıdaların anne sütü alan bir bebeğe verilmesi; ani gelişen tad duyusu sonrası bebeğin anne sütünden uzaklaşmasına yol açacaktır…
• Bebeğinize ilk vereceğiniz gıdanın onun tarafından kabul edilmesini kolaylaştırmak istiyorsanız bu ilk adımı mutlak o açken atmalısınız. Vereceğiniz yiyeceği küçük bir çay kaşığına ya da parmağınızın ucuna yerleştirerek bebeğinizin dudaklarına değdirin.
Bu yeni tattan hoşlanıp hoşlanmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Eğer yiyeceği diliyle iter ve bu tavrını ikinci denemeden sonra halen devam ettirirse onu daha fazla zorlamamanızı ve bu yeni yiyeceği bir daha denemeden önce 3-4 gün beklemenizi tavsiye ederiz.
• Yutma işlevinin gelişmemiş olması kaşıkla beslenmeyi güçleştirir. Bazı bebekler bu geçişi kolay yapamazlar ve kaşıkla beslenmeyi redderler. Geçiş döneminde biraz sabırlı olmak gereklidir.
• Yeni ve farklı gıdalara teker teker ve en az 1-2 gün ara ile başlanmalıdır. Yeni verilmeye başlanan gıdaların bebekte alerji ya da sindirim güçlüğü yaratmadığının anlaşılabilmesi için aynı anda birden fazla gıda başlanmamalıdır.
• Yeni besinler önce az miktarda verilmeli( 2-3 çay kaşığı) zamanla miktar bir öğün oluşturacak şekilde artırılmalıdır.
• Her yeni gıdada bebeğinizin kakasında bazı değişiklikler olabileceğini bilerek fazla telaşlanmamalısınız.
• 12. ay sonuna kadar bebek için hazırlanan gıdalara tuz ve şeker ilave edilmemelidir.
• Bebeğe verilecek bütün yiyecekler taze ve katkısız olmalıdır. Kimyasal koruyucu madde içeren konserve ve katkı maddeli hazır yiyecekleri bebeğinizin beslenmesinde kullanmamalısınız.
4. ay temel gelişim de 2. basamağa geçiş dönemi olmakla beraber bu ayda bebeğimizin aldığı Multivitaminlere ek olarak Demir (Fe) Çinko (Zn) ve illere göre değişen şehir şebeke sularının ppm derecesine göre Flor eklenmelidir …
Başlanan ek gıdalar :
4. ay : Tüm doğal olarak sıkılmış meyvaların suları (elma suyu ,havuç suyu
portakal suyu,şeftali suyu ,kayısı suyu ile başlanabilir.
Bu gıdalar başlangıçta 1-2 çay kaşığı olarak başlanır …bebeğimizin beğenisine
göre 1 çay bardağına kadar arttırılabilir…
Ek gıdaya geçişte temel amaç; bebeğimizi sıvı gıdadan yarı katı ve katı gıdaya
geçişte zorlanmasını önlemek ve kademe kademe katı gıdaya geçmektir…
Bunun dışında yine evde hazırlanan muhallebi ve yoğurt, zaman kısıtlılığı varsa bebeklerde kabızlık yapma olasılığı en az olan pektin içermeyen ticari yoğurt formülleri kullanılabilir…
5. ay: Meyve suyu olarak verdiğimiz gıdaların püreleri cam rendeden geçirilerek yarı katı gıdalar denenir…
6. ay :Sebze çorbalarıyla tanışma dönemidir…….bunun yanında tuzsuz lor peyniri verilebilir..…labne tarzı tuzsuz krem peynir ve yumurta sarısı mercimek
büyüklüğünde başlanarak 1 hafta içinde tam bir yumurta sarısı denenebilir…
yaz aylarında yumurtanın sarısının her gün yerine gün aşırı verilmesini
önermekteyim…yumurtanın beyazı sindirimi zor olduğu için 10. ayın sonunda verilmelidir…
7. Ay: Bebeğimizin önce beyaz sonra kırmızı etle tanışma dönemidir…
Bu ayda lime edilmiş tavuk parçaları kıyma ve yağsız veya ızgara yöntemi ile
pişirilmiş balık parçaları verilebilir…yine bu dönemde haşlanmış karaciğer
püreleleri bebeğimizin damak zevkine uygun olduğu takdirde denenebilir…
8-12 ay; 4. aydan itibaren denenen ek gıdaların ve daha sonraki ayların bir
kombinasyonu gibi…Bebeğimizi 11. aydan itibaren anne ve babasının yemek yediği sofraya oturur ve onlarla beraber öğünlerini paylaşır…
ÖNEMLİ BİLGİLER
• Ek gıdaya geçişte bebeğimizin beğenmediği gıdalar için asla israrcı olmayın…unutmayın ki sevmediği bir besini almaya zorlanan bebek ömür boyu bu gıdadan uzaklaşacaktır…
2. Ek gıdaya geçişte 4. ayı geçerseniz 6. ay ek gıdaya geçiş bebeğinizi ve sizi zorlıyacaktır…
3. Ülkemiz her türlü sebzenin ve meyvenin doğal ve bol bulunduğu, bir ülkedir. Bu formül mamalar ve ek gıdalar en son düşünülmesi gereken alternatiflerdir…