Savan Günay

BEBEKLERDE GAZ SANCISI (INFANTİL COLİC)

Yeni doğan bebeklerde görülen ve bebek 6 aylık olana dek bebeklerde şiddetli bir huzursuzluk, karın bölgesinde gaz toplanması ve bebekte gaz sancısına bağlı bacaklarını toplama, bebekte yüz bölgesinde kızarma morarma, saatlerce süren ağlama ve şiddetli huzursuzluk vardır.

Gaz sancısı: (İnfantil Spazm)

Yeni doğan bebeklerde görülen ve bebek 6 aylık olana dek bebeklerde şiddetli bir huzursuzluk, karın bölgesinde gaz toplanması ve bebekte gaz sancısına bağlı bacaklarını toplama, bebekte yüz bölgesinde kızarma morarma, saatlerce süren ağlama ve şiddetli huzursuzluk vardır. Bu tablo ,bazen anne ve babayı çaresiz ve bitkin düşürecek kadar uzayabilir Uzun yıllar özveriyle çalışmış bir bebek hemşiresi olan Nurse Harvey’s bebeklerdeki bu tabloya biraz da mizahi yaklaşmış ve Hasret sancısından daha şiddetli tek sancı vardır, oda gaz sancısıdır….” diyerek bebeğin o anki ıstırabını dile getirmeye çalışmıştır yazdığı bir kitapta. Kısaca bu tabloyu özetledikten sonra sizlere pratikte uygulayabileceğiniz birkaç öneride bulunmak istiyorum.
1.Annede gaz sancısı yapan her türlü gıda bebekte de gaz yapacaktır. (karnabahar, nohut fasulye, turşu, soğuk süt alımı vb.) Anne bu dönemde beslenmesine dikkat etmelidir.
2.Bebeği beslemeden önce mutlak her iki burun deliğinin açık olup olmadığını kontrol etmeli ve tıkalıysa serum fizyolojik içeren spreylerle önce burun deliklerini açıp 5  dakika kadar bekleyip burun aspiratörü ile burun deliklerini temizledikten sonra  beslemeliyiz bebeklerimizi. Bebekler yaklaşık 1 yaşına kadar nefes alıp verirken bizler gibi ağız yolunu kullanamazlar. Dolayısıyla burnu tıkalı olan bebek beslenirken yorulacak ve bu arada bol miktarda hava yutacaktır.
3.Bebeğinizi besledikten sonra asla sırt üstü yatırmayınız. Bir yastıkla destekleyerek sağ veya sol yana yatırmak daha uygun olacaktır. bu gaz açısından önemli olduğu kadar, bebeğimizin nefes borusuna gıda kaçmaması açısından da önemlidir.
4. Anne sakin bir ortamda ve oturur pozisyonda iken bebeğini beslemelidir .Bu besleme süresi her meme için 5 er dakikayı geçmemelidir. Yine sıkça karşılaştığımız bir durum bebek yatar pozisyonda iken annenin bebeği emzirmesi ki buda gaz sancısını arttıracaktır. İlk 10 güne kadar her ağladığında bebeği emzirmek doğru iken 10.günden sonra en az 2 saat aralarla ve toplam 10 dk’yı geçmeyecek sürede bebeklerimizi emzirmeliyiz. Eğer bu kurallara uymazsak hıçkırık artacak sonra anne baba ve bebek için uykusuz geceler gaz nedeniyle başlayacaktır. Fazla hıçkırığın başlaması demek bebeğimizin hava yutması demektir. dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.
5.Bebeğinizin her beslemeden sonra sırt bölgesini yukardan aşağıya sıvazlayarak gazını çıkartmalıyız.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

MAGNAARGİ

MAGNA ARGİ BOY UZAMASINI VE BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLER BOY UZAMASINI DESTEKLER     10 ML İÇERİĞİ: *L- ARJİNİN       500 MG *KALSİYUM       500 MG *VİTAMİN C      250 MG

Detaylar »

KİŞİSEL WEB SİTESİ

BU SAYFA VE  WEB SİTESİNİN TAMAMI 35 SENELİK KİŞİSEL HEKİMLİK DENEYİM VE TECRÜBELERİMDEN OLUŞUR …. BU SAYFADA YAZILANLAR TAVSİYE NİTELİĞİNDE OLUP, BANA AİT VE VE

Detaylar »

GÜNLÜK VİTAMİN VE ELEMENT ORANLARI

ALINMASI GEREKEN GÜNLÜK VİTAMİN VE ELEMENT ORANLARI (ASGARİ OLARAK) ERİŞKİN GÜNLÜK 1000 IÜ D VİT 25 MİCROGRAM ERİŞİKİN GÜNLÜK ÇİNKO EN AZ 15-30 MG ERİŞKİN GÜNLÜK

Detaylar »

MAGNANOVA7 30 SAŞE

7 AYRI ÜRÜN ALMAK YERİNE,TÜM DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ 7 MOLEKÜLÜN DOYGUN DOZDA TEK BİR ŞASEDE KARIŞIMI TÜM BAKTERİ VE VİRUSLERE KARŞI DÜNYAYI SARSACAK MAGNANOVA7 ,

Detaylar »