BİLGİ BANKASI

1. Bebeğinizin gaz sancısı 15. günlerde başlamakla birlikte ilk günlerde başlayan hıçkırık nöbetleri bebeğinizi fazla beslediğinizin ve 3.4. aya dek sürecek gazlı bir bebek büyütmeye başladığınızın ilk habercisidir…
Dolayısıyla bebeğinizi en az 2,5 veya 3 saatte bir besleyiniz. Beslerkende 10 dakika kuralına uyunuz…(5 dk bir göğüs emzirilir daha sonra bebeğin gazı çıkarılır diğer göğüsten 5 dk daha anne sütü verilir.)
bebek her ağladığında emzirirseniz bebeğiniz hava yutacaktır. 20 dk sonra bir daha süt talep edecek ve gaz kısır döngünüz başlayacaktır.Lütfen en az 2 saat te bir ve 10 dk yı geçmeyen şekilde emziriniz.
2. Bebeğinizin burnu tıkalıysa hem zor nefes alır hem hırıltılı nefes alır bebekler 1 yaşına dek ağız yoluyla solunum yapamadığı için can derdine düşer ve bu arada bol bol hava yutar…
Mutlak ve mutlak her 2 burun deliği açık tutulmalıdır… bunun için mutlak makul bir basınç gereklidir.
Eczanelerde satılan her ne hikmetse hekimlerinde bolca rağbet ettiği piyasa adları değişen süslü plastik serum fizyolojik damlaları değilde makul basınç uygulayan serum fizyolojik spreylerini tercih ediniz.ve Mutlak nasal aspiratör kullanınız.. (piyasada şu anda ispanya menşeyli otribebe nasal aspiratör mevcut.. en iyisi şimdilik bu. diğerleri burun temizlemeyi geçtim..hırıltıyı artırıyor…
Önce bebeğinizin başını sağ veya sola çevirin ki tuzlu su anında nefes borusuna gitmesin ..sonra
gözlerini tuzlu suyun yakmasından korumak için bir elinizle bebeğinizin gözlerini kapatın diğer elle spreyi her 2 burun deliğine sıkın bunu yaparken bebeğiniz genzine giden tuzlu sudan huzursuz olacak ve ağlayacaktır..(sakın vazgeçmeyin unutmayın ki bu işlemle onun yaşam konforunu arttırıyorsunuz)
Spreyi her 2 burun deliğine sıktıktan sonra hemen elinizdeki burun aspiratöri ile burundaki muhteviyatı çekiniz..
Bu işlemi günde 5-6 kez bile yapabilirsiniz.. Bebeğinizdeki hırıltı burun temizleme zamanının habercisidir. Aynı zamanda bu işlemle bebeğiniz boş yere hava yutmayacak gaz problemide azalacaktır.
3. Bebeğinizde geçmeyen pişik veya sık tekrarlayan pişik öyküsü varsa mutlak bir gaita testi yaptırın ancak her gaita testinde amip çıkmayabilir amip antijen testiyle sağlama yapınız…onda da sonuç negatif çıksa bile 10 gün süren bir amip enfeksiyonu tedavisi ile sorun ortadan kalkacaktır.
4.Bazen kuru havalarda veya idrar çıkışının az olduğu zamanlarda bebeğin idrarı bezin dokusu ile reaksiyona girerek pembemsi kana benzeyen bir renk alabilir… Bu idrardaki amonyum ürat taşlarının bez dokusu ile girdiği reaxsiyon sonucudur…idrar yolu enfeksiyonu değildir. doktorların da çok sık karşılaşmadıkları bu durum yüzünden endişe edebilirsiniz korkmayınız…Bebebğinizin aldığı sıvı miktarı artınca bu problem ortadan kalkacaktır… ama bezde kırmızı kan rengi olması ise başlı başına ayrı bir durumdur. doktorunuza başvurmanızı gerektirir..
5.yine Anne ve babaları endişelendiren bir durumda geniz eti sorunudur…Ülkemizde bademciğin küçük yaşta alınmasının zararlı olduğu bademciğin(Tonsillerin)vücudu enfeksiyonlardan koruduğu ile ilgili bir inanış vardır.. kısmen de doğrudur. bademcikler enfeksiyonlarda salgılanan exotoksinleri tutar baraj kapağı görevi görür. Ancak net olarak söylüyorum ki. bana göre bademciğin ve geniz etinin kesin alınma endikasyonu şudur..
Çocuğunuz hasta değilken ağız açık uyuyor veya horluyorsa; deli dolu yatıyor diye tabir ettiğimiz şekilde uyuyorsa;Derin uykuya dalıştan yaklaşık 1 saat sonra salgılanan Growt Hormon (Büyüme Hormonu) da düzensiz salgılanacak ve böylece çocuğunuzun kilo almasında,boyunun uzamasında, geri kalma ruhsal ve fiziksel gelişiminde önemli sorunlar ortaya çıkacaktır.Böyle bir çocukta kar zarar oranı mutlak bademciğin ve geniz etinin alınmasını gerektirir.
Bu çocuğunuz hasta değilken yapılması gereken bir gözlemdir. Çocuğunuz hastayken horlama ağız açık uyuma bir kriter değildir.
Eskilerin dediği gibi ”Uyusun da büyüsün ” tamamen doğru bir nitelemedir.
6. El ve ayak tırnaklarının çabuk kırılması el ve ayak tırnaklarında beyaz çizgiler Çinko eksikliğinin net belirtisidir.
7 .El ve ayak tırnaklarının etraflarının soyulması Fe eksikliği ve C vit eksikliğine bağlıdır
8. İçme amacıyla kullanılacak suların litresine 1 veya 2 damla damlatılır. Karıştırılır ve 30 dakika bekletildikten sonra içilir.
9.Sebze meyve yıkamak veya yiyeceklerle ilgili malzemeleri dezenfekte etmek için yıkama suyuna litreye 10 damla olacak düzeyde yukarıdaki %1 lik klor çözeltisinden atılabilir. Sebze meyveler, bardaklar vs. 30 dakika bu suda bekletilip (mümkünse durulandıktan sonra) tüketilebilir /
kullanılabilir.
Vakit buldukça,kitaplarda yazmayan 21 yıllık tecrübelerimi öykü tadında sizlerle paylaşacağım…”