Savan Günay

BOY UZAMASINDA I S A K’IN BÜYÜK ETKİSİ

Boyun Uzaması Kaç Yaşına Kadar Sürer? Ortalama boy uzaması kadın ve erkekte farklılık gösterir. Kadınlar 20 yaşına, erkekler ise 22 yaşına kadar uzarlar. Bunun yanında boy uzatmak için beslenme şeklinde önemli değişiklikler yapılabilir ve ayrıca düzenli egzersiz ile bu durum daha da etkili olabilmektedir.

Boyun Uzaması Kaç Yaşına Kadar Sürer?

Ortalama boy uzaması kadın ve erkekte farklılık gösterir. Kadınlar 20 yaşına, erkekler ise 22 yaşına kadar uzarlar. Bunun yanında boy uzatmak için beslenme şeklinde önemli değişiklikler yapılabilir ve ayrıca düzenli egzersiz ile bu durum daha da etkili olabilmektedir.

Ergenlik insan hayatında boy artışının en fazla olduğu ikinci dönemdir. Yeni doğan bebeklerin ortalama boyu 50 cm’dir. Bir yaşında boy yaklaşık 74 cm ile hızlı uzama gösterir. 1-2 yaş süt çocuğu ortalama 12 cm uzar. Daha sonra boy uzaması ergenliğe kadar ortalama 5-6 cm olarak devam eder. Ergenlikte kızlar 20-25, erkekler ise 25-30 cm uzar; bazı erkek çocuklarda boy uzaması 30 cm’i aşabilir. 

Kemik yaşı ne demektir?
Boyu kısa olan her çocuk ve ergende ‘el-el bileği’ röntgen filmi çekilir. Bu bize kemik yaşı olarak adlandırılan iskelet olgunlaşma derecesini gösterir. Doğum tarihinden hesaplanan yaş takvim yaşıdır. Ayrıca hormonların ve beslenmenin etkisiyle oluşan kemik yaşı da sol el bileği filmi ile anlaşılır. Mevcut kemik yaşı atlasları kullanılarak hesaplanan kemik yaşı, çocuğun büyüme potansiyelini kendi takvim yaşından daha çok, iskelet olgunlaşması göz önüne alınarak değerlendirilmesini sağlar.

Kemik yaşının değerlendirilmesi; büyüdüğünde boyunun ne kadar olacağının tahmin edilmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda doğan çocukların fiziksel gelişimi birbirlerinden çok farklı olabilir. Ergenlikle ilgili değişikliklerin oluşmaya başladığı yaş döneminde bu farklılıklar daha da belirgin hale gelir, kemik yaşı tayini burada yardımımıza koşar.
AMA BUDA KESİN SONUÇ ARACI DEĞİLDİR..
Çocuğunuzun boyunu hesaplayın
Çocuğun boyunun belirlenmesinde anne ve babanın boy uzunluğunun etkisi var. Çocuğun büyümesini tamamladığında, beklenen boyu, yani hedef boyu şöyle hesaplanabilir:

Erkekler için:
Babanın boyu + (annenin boyu + 12.5 cm ) / 2

Kızlar için:
(Babanın boyu – 12.5 cm ) + annenin boyu / 2

Kızlar 25 erkekler 30 cm uzuyor
 Ergenlik, insan hayatında boy uzunluğu artışının en fazla olduğu ikinci dönemdir.

 Yeni doğan bir çocuk, bir yaşına geldiğinde boyu 74 santimdir. Yani 50 santim doğduğunu düşünürsek, 24 santim boy artışı olmuştur. 1-2 yaş arasında ortalama 12 santim boy artışı olur. Ondan sonra da ergenliğe kadar, çocuklar yılda ortalama 5-6 santim uzarlar.

 Ergenlikte kızlar 20-25, erkekler ise 25-30 santim uzarlar. Bazı erkek çocuklarında ise ender olarak boy uzaması 30 santimi aşabilir.

 Ergenlik dönemindeki hızlı boy artışının nedeni kızlarda artan östrojen, erkeklerde ise artan testosterondur.

 Kız çocuklarında ergenlik döneminde salgılanan östrojen, boy uzamasını sağlayan büyüme kıkırdakları üzerini hızla kemikleşip kapanmasına neden olur. Bu yüzden halk arasında reglden sonra kız çocuklarının boyunun uzamayacağına inanılır. Ama reglden sonra da kızların boy uzaması durmaz, sadece çok yavaşlar.

 Düzenli regl görenlerde boy artışı, ilk reglden sonra ancak 5-6 santim civarında artar.

Burada iyi bir müdahele ile 8-12 cm boy etkilenebilir…

Boy Uzamasına Etki Eden Olumlu ve Olumsuz Faktörler Nelerdir?


·    Genetik: DNA, bir kişinin boyunu belirleyen ana faktördür. Bilim adamları, yüksekliği belirleyen 700’den fazla farklı gen tanımlamıştır. Bu genlerin bazıları büyüme plakalarını etkiler ve diğerleri büyüme hormonlarının üretimini etkiler. Normal boy uzunluğu aralıkları etnik kökenlere göre de farklılık gösterir. Yine bu da DNA’lar tarafından belirlenir. Down sendromlu, Noonan sendromlu veya Turner sendromu gibi bazı genetik sorunları olan çocukların yaşıtlarından daha kısa olması beklenir. Marfan sendromu olanlar ise daha uzun olma eğilimindedir.

·    Hormonlar: Vücut, büyüme plakalarına yeni kemik yapmasını söyleyen hormonlar üretir. Büyüme hormonları olarak adlandırılan bu hormonlar hipofiz bezinde yapılır ve büyüme için en önemli hormon grubudur. Bazı sağlık koşulları vücudun yaptığı büyüme hormonlarının miktarını kısıtlayabilir ve boy kısalığına yol açabilir. Konjenital büyüme hormonu eksikliği adı verilen nadir genetik durumu olan çocuklar, diğer çocuklardan çok daha yavaş uzar.

·    Tiroid hormonları: Tiroid bezi büyümeyi etkileyen hormonlar üretir. Düşük tiroid veya büyüme hormonu seviyeleri daha yavaş büyüme oranlarına ve daha kısa yetişkin boyuna yol açabilir.

·    Seks hormonları: Ergenlik dönemindeki hızlı boy artışının nedeni kızlarda artan östrojen hormonunun, erkeklerde artan testosteron hormonunun, büyüme hormonunun etkisini arttırırken aynı zamanda kendileri de boy uzamasını uyarır. Kızlarda salgılanan östrojen hormonunun boyun uzamasını sağlayan büyüme kıkırdakları üzerindeki olgunlaştırıcı etkisi fazla olduğu için,  adetlerden sonra büyüme kıkırdakları hızla kemikleşip, kapanabilir….

Bu nedenle, adetlerden sonra kızların boyu biraz az uzar.

Düzenli adet görenlerde boy artışı, müdahele edilmez ise,

ilk adetten  sonra ancak  5-7 santimetre civarında olur. 

·    Cinsiyet: Erkekler kadınlardan daha uzun olma eğilimindedir. Erkekler aynı zamanda kadınlardan daha uzun süre büyümeye devam edebilir. Ortalama olarak, yetişkin bir erkek yetişkin bir kadına göre 14 cm daha uzundur.

·    Beslenme: Yetersiz beslenen çocuklar genellikle çocukluk döneminde beklenenden daha kısa ve küçüktür ancak uygun beslenme ve alınan önlemler ile yetişkinliğe ulaşmadan bu fark kapanabilir.

·    İlaçlar: 

BU KONU ÇOK ÖNEMLİDİR…

Bazı ilaçların kullanımı büyümeyi yavaşlatabilir. Kortikosteroidlerin kronik kullanımı bunun olası bir örneğidir. Bununla birlikte, Astım gibi sıklıkla kortikosteroid gerektiren kronik hastalıklar da büyümeyi etkileyebilir.

·    Kronik hastalıklar: Kistik fibroz, böbrek hastalığı ve Çölyak hastalığı gibi sağlık sorunları, beklenenden daha kısa bir yetişkin boyuna ulaşılmasına yol açar. Kanserli çocuklar da daha kısa olabilir. Bunun dışında karaciğer hastalıkları, kronik bağırsak rahatsızlıkları veya romatizmal rahatsızlıklar, kronik kalp hastalıkları, astım gibi uzun süre boyunca kortizon tedavisi alınmasına sebep olan hastalıklarda boy kısalığı olabilir. Bu hastalarda bir yandan büyüme hormonu salınımı olumsuz etkilenirken, aynı zamanda ergenliğe geç girilmesi sebebiyle çocukların boyları kısa kalır.

·    Psikolojik durum: 

Ergenlikte boy uzunluğu ve psikolojik durum arasında net bir ilişki mevcuttur. Yaşanan psikolojik problemler hormonların işlevini negatif etkiler. Ebeveynlerden herhangi birinin kaybedilmesi, ev ortamından uzaklaşma ya da yoğun sınav stresinin mevcut olduğu durumlarda, öncelikle ergenliği başlatan birtakım hormonlar ve büyüme hormonu salınımında yetersizlik gelişir ve yeterli boy uzaması görülmez.
 

Boy Uzaması Ne Zaman Durur?


Östrojen hormonunun büyüme kıkırdağını kapatma yani kemikleştirme etkisi testosterondan daha fazladır. Bu yüzden erkekler, kızlardan daha uzun süre uzarlar. Seks hormonları, önce hızlı boy artımına yol açarlar, daha sonra da büyüme kıkırdaklarında kapanmaya yol açtıkları için büyümenin durmasına neden olurlar. 

Seks hormonlarının boy arttırıcı etkilerini gösterebilmeleri için, ergende tiroid hormonu ve büyüme hormonunun da normal düzeylerde salgılanması gerekir. Ergenliğin ileri dönemlerinde kemik epifizlerinin (büyüme kıkırdağı) kemik uçlarıyla kaynaştığını gösteren radyolojik görüntü, yaş ne olursa olsun, artık daha fazla büyüme olmayacağını kanıtlar.

Büyüme ve Gelişme Döneminde Çocuklarda Boy Uzunluğu Arttırılabilir Mi?


Boyu etkileyen bazı unsurlar kontrol edilebilirken, bazıları kontrol edilemez. Genetik ve DNA’dan kaynaklı olanlar dışında çevresel birtakım değişkenler ile boy uzunluğu artırılabilir. Tersi durumda da beklenenden daha kısa kalma ihtimali vardır.
Beslenme uzmanları, çocukların ve gençlerin bol miktarda meyve ve sebze ile dengeli ve yeterli bir diyet benimsemelerini önerir. Bu, gelişmeleri için gereken tüm vitamin ve mineralleri almasını sağlayacaktır.

Protein ve kalsiyum özellikle kemik sağlığı ve büyümesi için önemlidir. Bazı protein açısından zengin gıdalar şunlardır: 

–    Et ve kümes hayvanları, 
–    Deniz ürünleri, 
–    Yumurta, 
–    Baklagiller, 
–    Fındık ve yağlı tohumlar. 

Bazı kalsiyum yönünden zengin besinler ise şunlardır: 

–    Yoğurt, 
–    Süt, 
–    Peynir, 
–    Brokoli, 
–    Brüksel lahanası, 
–    Soya fasulyesi, 
–    Sardalya, 
–    Somon.
–    Surutka
Yeterince uyumak büyümeye etki eden bir diğer önemli faktördür. Uyku, çocuklarda ve gençlerde büyüme ve gelişmeyi destekler. Derin uyku sırasında vücut, büyümesi için gereken hormonları serbest bırakır. Bu nedenle yeterli uyku almak yeterli boy uzaması, büyüme ve gelişmeyi destekler. Derin uyku için uykunun kaliteli olması gereklidir….

Düzenli egzersiz yapmak boy uzunluğu ile ilgili olduğu gibi normal fiziksel gelişim için de önemlidir. Örneğin, dışarıda oynamak veya rutin şekilde spor yapmak kemikleri daha sağlıklı, daha yoğun ve daha güçlü hale getirebilir.

                                I S A K’IN  BOY UZAMASINA ETKİSİ

7 Molekülden oluşan ISAK içeriğindeki yüksek doz  D vit,B12,Magnezyum,B-Glukan,Kara Mürver extratı,Demir ve Çinko molekülleri nedeni ile bedensel ve ruhsal dinginliği sağlar…

I S A K VE AKABİNDE REÇETE EDİLEN DİĞER MOLEKÜL VE AMİNO ASİTLER ,BESLENME TARZI DEĞİŞİKLİĞİ,EXERSİZLER İLE BEKLENEN KADER BOYU 7-12 CM ARASINDA DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR…

BOY UZATMA AMAÇLI OLARAK  BELİRLİ TAHLİLLER İSTENDİKTEN SONRA 3 E R AY ARA İLE 1 YILDA 4 KEZ I S A K UYGULAMASI  VE AKABİNDE  AMİNO ASİT VE YARDIMCI  MOLEKÜLLER İLE UZAMA YÖNÜNDE  ÇOK POZİTİF SONUÇLAR ALINABİLİR…

LAKİN MUCİZE CENAB-I HAK İŞİDİR…

32 SENELİK HEKİMLİK YAŞAMIM BOYUNCA,
MUCİZECELER BEKLEMEDEN TEDAVİYE RİAYET EDİLİR İSE  ,BEKLENEN KADER BOYUNUN 7-12 CM ARASINDA DEĞİŞEBİLDİĞİNİ TESPİT ETTİM…

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

MAGNAARGİ

MAGNA ARGİ BOY UZAMASINI VE BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLER BOY UZAMASINI DESTEKLER     10 ML İÇERİĞİ: *L- ARJİNİN       500 MG *KALSİYUM       500 MG *VİTAMİN C      250 MG

Detaylar »

KİŞİSEL WEB SİTESİ

BU SAYFA VE  WEB SİTESİNİN TAMAMI 35 SENELİK KİŞİSEL HEKİMLİK DENEYİM VE TECRÜBELERİMDEN OLUŞUR …. BU SAYFADA YAZILANLAR TAVSİYE NİTELİĞİNDE OLUP, BANA AİT VE VE

Detaylar »

GÜNLÜK VİTAMİN VE ELEMENT ORANLARI

ALINMASI GEREKEN GÜNLÜK VİTAMİN VE ELEMENT ORANLARI (ASGARİ OLARAK) ERİŞKİN GÜNLÜK 1000 IÜ D VİT 25 MİCROGRAM ERİŞİKİN GÜNLÜK ÇİNKO EN AZ 15-30 MG ERİŞKİN GÜNLÜK

Detaylar »

MAGNANOVA7 30 SAŞE

7 AYRI ÜRÜN ALMAK YERİNE,TÜM DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ 7 MOLEKÜLÜN DOYGUN DOZDA TEK BİR ŞASEDE KARIŞIMI TÜM BAKTERİ VE VİRUSLERE KARŞI DÜNYAYI SARSACAK MAGNANOVA7 ,

Detaylar »